Let op! I.v.m. tweede paasdag zijn wij maandag 1 april gesloten. Check hier de inhaaldagen 2024.

Vul uw postcode in om definitieve prijzen te zien. X

De familie ís het bedrijf

De familie ís het bedrijf

Geplaatst op: 13 sep 2019


Van den Noort bestaat 75 jaar. Dat wordt dit weekend gevierd met een open dag.

Bron: BN DeStem

Joyce van den Noort (33) straalt trots uit. Vijf jaar geleden nam ze met tweelingzus Babs en neef Cees (48) het bedrijf over van hun vaders. Wat in 1944, net voor de bevrijding, begon als een handel in zand en grind is uitgegroeid tot een groot en bloeiend bedrijf. Een belangrijke speler in West- en Midden-Brabant op het gebied van recycling en afvalinzameling. ,,Opa Kees was vijfentwintig", zegt ze. ,,Hij begon met het ontgraven van hooggelegen gronden bij boeren, waardoor de gewassen beter konden groeien. Hij nam het zand mee en verkocht dit op zijn beurt weer door. Hij vervoerde dat in het begin met paard en kar", zegt Joyce van den Noort.

Opbouw

,,Het was een tijd van opbouw. Er werden wegen aangelegd, huizen gebouwd. Hij kocht al snel een vrachtwagen, een rode Dodge. In 1958 kocht hij het eerste schip van wat uitgroeide tot een vloot van zeven vaartuigen. Hij hield zich ook bezig met sloopwerkzaamheden. Het puin dat daarbij vrijkwam bracht hij naar openbare stortplaatsen en later naar de eigen stortplaats aan de Moerse Dreef. Daar heeft hij veertig hectare grond weten te bemachtigen waar tot op de dag van vandaag de zandput actief is.”
Niemand werkte met oud hout. Er was ook voldoende nieuw materiaal. Sindsdien is er veel veranderd, ook in de wetgeving. Was het bedrijf van oorsprong een zandhandel, in 1990 zijn wij er recycling bij gaan doen.

Aanvankelijk ging het puin naar de stortplaats, maar na verloop van tijd ging Kees van den Noort het vermalen tot granulaat dat gebruikt werd als ondergrond voor wegen. ,,Maar verder deed hij niet aan hergebruik. Dat werd toen niet gedaan. Niemand werkte met oud hout. Er was ook voldoende nieuw materiaal. Sindsdien is er veel veranderd, ook in de wetgeving. Was het bedrijf van oorsprong een zandhandel, in 1990 zijn wij er recycling bij gaan doen. Onze vaders hadden Van den Noort in 1980 overgenomen.”

Het bedrijf heeft een flinke groei doorgemaakt. ,,Er zijn nu vier takken. De infra, een voortzetting van de grond- en sloopwerken waar grootvader mee begonnen was. Het zand- en puingranulaat. De afvalinzameling, waarvoor 35 vrachtwagens in een straal van zeventig kilometer rond Dongen rijden. Gemeenten uit de wijde regio lossen hier het afval dat ze ingezameld hebben. Maar we hebben ook containers die we bij particulieren neerzetten. Tenslotte is er recycling. We bewerken alles wat we zelf binnenbrengen."

Familie

De huidige eigenaren zijn vergroeid met het bedrijf. ,,De familie ís het bedrijf", lacht Joyce van den Noort. ,,We liepen er als kinderen al rond. Er is nog een foto waar we als kleuters op een van onze schepen staan, die gebruikt werden voor de Sinterklaasintocht in Dongen. Maar het was niet vanzelfsprekend dat we de zaak zouden overnemen. Voor alle drie is het een vrije keuze geweest, maar daardoor is het nog altijd een familiebedrijf. We zijn trots dat we als derde generatie het werk voortzetten", zegt van den Noort. ,,We hebben het bedrijf gemoderniseerd. Een nieuw beeldmerk, geïnvesteerd in duurzaamheid, een nieuw wagenpark, zonnepanelen. We zijn nu helemaal energieneutraal."

Kom jij ook langs zondag?

Van den Noort viert het jubileum zondag van 12.00 tot 17.00 uur met een open dag. Naast attracties voor kinderen zijn er de hele dag rondleidingen met meer informatie over de bedrijfsprocessen en de historie van het bedrijf.