Let op! I.v.m. Hemelvaarstdag zijn wij donderdag 9 mei gesloten. Check hier de inhaaldagen 2024.

Vul uw postcode in om definitieve prijzen te zien. X

Wat is chemisch afval?

Wat is chemisch afval?

Geplaatst op: 01 mrt 2012


Ben je nieuwsgierig naar wat chemisch afval precies inhoudt? Zoek niet verder! In deze gids lees je meer informatie over chemisch afval, inclusief wat het is, wat klein chemisch afval inhoudt en hoe je op een veilige en milieuvriendelijke manier chemisch afval kunt weggooien.

Wat houdt de term chemisch afval in?

Chemisch afval verwijst naar elk afvalmateriaal dat gevaarlijke chemische eigenschappen heeft. Dit kan variëren van huishoudelijke schoonmaakmiddelen en verfblikken tot batterijen en tl-buizen. Deze stoffen bevatten vaak giftige of schadelijke componenten die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu als ze niet op de juiste manier worden behandeld.

Wat is klein chemisch afval?

Klein chemisch afval (KCA) omvat specifiek de categorie van huishoudelijke producten die gevaarlijke chemische stoffen bevatten. Voorbeelden zijn accu’s en batterijen, spaarlampen, verf, oplosmiddelen, pesticiden en geneesmiddelen. Door de potentieel schadelijke aard van deze stoffen is het essentieel om ze gescheiden te houden van het reguliere afval om (afval)branden en andere manieren van verontreiniging van het milieu te voorkomen.

Hoe kan ik chemisch afval weggooien?

Het wegdoen van chemisch afval moet op een verantwoorde manier gebeuren om de veiligheid van zowel mensen als het milieu te waarborgen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  1. Identificeer het chemisch afval: sorteer je huishoudelijke producten en identificeer welke items chemische stoffen bevatten. Denk aan vervallen medicijnen, lege batterijen, verfresten en oude schoonmaakmiddelen.
  2. Verzamel het KCA: zorg ervoor dat je het KCA veilig verzamelt in afzonderlijke containers om lekkage of morsen te voorkomen. Gebruik indien mogelijk de originele verpakking.
  3. Raadpleeg de lokale inzamelpunten: de meeste gemeenten bieden speciale inzamelpunten voor chemisch afval. Raadpleeg de website van jouw gemeente om te achterhalen waar je jouw KCA kunt afleveren. Sommige gemeenten organiseren ook regelmatig inzameldagen voor KCA.
  4. Neem voorzorgsmaatregelen tijdens transport: zorg ervoor dat je het KCA veilig vervoert om morsen te voorkomen. Houd het buiten bereik van kinderen en huisdieren.
  5. Volg de instructies van de inzamelpunten: wanneer je het KCA aflevert bij het inzamelpunt, volg dan de instructies van het personeel nauwkeurig op. Zij zullen je vertellen waar je jouw afval kunt deponeren en kunnen eventuele vragen beantwoorden.

Door het correct afvoeren van chemisch afval draag je bij aan een gezondere leefomgeving voor iedereen. Wees milieubewust en zorg ervoor dat jouw KCA op de juiste manier wordt verwerkt. Wil je (zakelijk) chemisch afval via Van den Noort laten afvoeren? Bel met ons om de mogelijkheden te bespreken via 0162 372 550.