Vul uw postcode in om definitieve prijzen te zien. X

Mozaïeken Cambreur College

Mozaïeken Cambreur College

Geplaatst op: 10 okt 2022


Foto v.l.n.r.: Joyce van den Noort (Van den Noort B.V.), Henk Goos (Van den Bosch Makelaars), Jurgen Kemmeren (Ardagh Glass Benelux B.V.) en Maarten Trommelen (Trobas Gelatine B.V.)

Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen

Het Cambreur College is een scholengemeenschap in het hart van Dongen. Sinds oktober 2021 is het splinternieuwe hoofdgebouw aan de Mgr. Schaepmanlaan officieel in gebruik genomen. De oude school is afgebroken en er is een nieuwe school gebouwd. 

Het oude gebouw was echter versierd met een set mozaïeken welke bedacht en gemaakt zijn door Marius de Leeuw, een befaamd kunstenaar uit Helvoirt. Het mozaïek verbeeldt het onderwijs aan meisjes en jongens dat toen onder één dak in twee verschillende vleugels werd gegeven: de MMS en de HBS. De twee voorgevels van de school hadden beiden een eigen mozaïek.

De mozaïeken moeten behouden blijven

De Werkgroep Monumentale Kunst van Bond Heemschut (WMK) en Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen waren het eens: de mozaïeken moeten behouden blijven!

Op hun initiatief is in samenwerking met de gemeente en het schoolbestuur een plan gemaakt om de mozaïeken terug te plaatsen bij de vernieuwde school. Na een oproep aan betrokken inwoners van Dongen is het ontwerp van Rick Holierhoek gekozen als opstelling om de mozaïeken veilig te stellen voor de toekomst.

De mozaïeken zijn door vrijwilligers van Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen zelf uit de gevels gehaald. Dit was een zware klus welke zeer zorgvuldig uitgevoerd diende te worden, maar wat over het algemeen goed gelukt is.

Op dit moment worden de tegels gerestaureerd en geprepareerd voor de nieuwe opstelling.

Van den Noort was erg gecharmeerd van de plannen en heeft diep respect voor het enthousiasme waarmee de vrijwilligers zich inzetten voor het vakkundig verwijderen, restaureren en prepareren van deze mozaïeken. Daarom hebben wij ons, naast 5 andere hoofdsponsors, aangesloten bij dit initiatief om de herplaatsing van de mozaïeken mede mogelijk te maken en terug te kunnen "geven" aan de Dongense gemeenschap. De andere hoofdsponsors betreffen:

Trobas Gelatine B.V.
Ecco Leather B.V.
Ardagh Glass Benelux B.V.
Dongen Pallets
Van den Bosch Makelaars

Sponsorbijeeenkomst

Vrijdag 7 oktober 2022 waren wij aanwezig bij de bijeenkomst voor de hoofdsponsoren, waarbij we op de hoogte zijn gebracht van de stand van zaken en de verdere plannen. Daar hadden wij de eer om uit handen van het bestuur van Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen een miniatuur opstelling in ontvangst te nemen van de gerestaureerde mozaïeken. 

Miniatuur mozaieken Cambreur College Dongen

Foto: miniatuur Mozaïeken Cambreur College Dongen